E-Mail: welcome@feinig.org
https://www.feinig.org

Biografija

Življenjepis  

Prvi pouk klavirja v Slovenski glasbeni šoli na Koroškem, potem koroški deželni konservatorij v Celovcu (diplom jazz klavirja 1994).

Od 1994 do 2000 na kraljevem konservatoriju v Den Hagu na Nizozemskem (Master of Music), učitelji so bili Frans Elsen, Rob van Krefeld, Rob van Bavel.

Med leti 1996-1999 tudi študiral jazz-petje pri Rachel Gould in Jeanne Lee.

Med študijem sem prejel štipendijo od SKE (1996), pri Jazz in Umbria v Perugi sem prejel nagrado 6000.- USD od Berklee Collegea, 1997 sem bil povabljen na delavnico Jazz a Siena v Italijo.

Od leta 2000 naprej spet v Avstriji, kjer po dvoletnem delovanju kot učitelj glasbe na višji šoli v Št. Petru v Roži in na konservatoriju v Celovcu ustvarjam kot svobodni umetnik. Kot producent, komponist in aktiven glasbenik se udejstvujem v različnih zasedbah, pišem glasbo za gledališke predstave, filme, in seveda za lastne produkcije.

Pri nekaterih zgoščenkah pa sem tudi odgovoren za mešanje, masterizacijo in izid plošče, za kar obstaja tudi lastni label Tončtone productions.

Pogosto se tudi pojavljajo tako zvani „vintage“ instrumenti na studijskih posnetkih ali na odru, Hammond orgle na primer, ali Wurlitzer, poseben električni klavir.

Sodelovanja in oddaje

Vedno spet me tudi povabi avstrijski radio in televizija ORF (tudi slovenski oddelek) za produkcije.

Za Zvezo Slovenskih Organizacij (ZSO) sem napisal, igral in produciral glasbo za sledeče predstave:

Zdrahe v božji hiši (Felix Mitterer, 1997)

Partizan (2008)

Prežihove sanje (2009-2010)

Patriot (2010)

Gost pri “Izštekanih” Jureta Longyke  (Robert Jukič-Kramp, Maya), Ugani kdo pride na večerjo (TV Slovenija), Sotočja (Prvi Program Rtv)

Koncerte po celi Sloveniji z lastnim triom, trenutno član zasedbe Home Run, v kateri so tudi Lenart Krečič (saksofon), Teo Collori (kitara) ter Gašper Bertoncelj (bobni). Skupina Home Run je tudi izdala album „All is Well“, ki je na voljo tudi na strani „shop“, kliknite in poglejte!

Sodelovanja pa se kopičijo tudi z zbori, tako so posnete dve zgoščenki s kvintetom Oisternig in dve s 70-članskim zborom Oisternig, z vokalno skupino Voxon pa je izšla zgoščenka Vox 11.

Posebnost pa sta dve zgoščenki ki ju je izdalo Strokovno pedagoško združenje:

skupaj z vzgojiteljicami za otroške vrtce smo pripravili, posneli in dali v tisk dva priročnika za pouk ter dve zgoščenki. Glasba je posneta v živo, tako da otroci ne bojo slišali samo midi fajle in ta poceni zvoke iz konserve!

Sodelovanja in nastopi s sledečimi glasbeniki:

Brad Leali, Miles Griffith, Mario Gonzi, Stjepko Gut, David Murray, Kruno Levačič, Vito Leszak, Hubert Tubbs, Jamaaladeen Tacuma, Hans Salomon, Erich Bachträgl, Johannes Enders, Andy Middleton, Wolfgang Puschnig, Ulrich Langthaler, Lee Harper, Peter Kastner, Jens Loh, Heyn v/d Geyn, Stefan Thaler, Karl Sayer, Matthias Pichler, Primus Sitter, Peter Taucher, Uroš Rakovec, Christian Salfellner, Joris Dudli, Daniel Nösig, Toine Thys, Michael Erian, Mario Vavti, Robert Jukič, Sergej Ranđelovič, Andraž Mazi, Metod Banko, Jure Pukl, Milan Nikolić, Nikola Matošić, Andjelko Stupar, Dušan Novakov, Gasper Bertoncelj, Ratko Divjak, Klemens Marktl, Reinhardt Winkler, Caroline de Rooij, Simone Kopmajer, Rachel Gould, Judy Niemack, Ana Bezjak, Bettina Schusser, Patrizia Ferarra, Dean Bowman, Maja Ajdič-Maya, Metka Štok, Maja Keuc, Vesna Petkovič, …

Kje?

ZDA, Italija, Nizozemska, Nemčija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Črna Gora, Kosovi, Luksemburg, Švica…

Na festivalih Three Nights of Jazz (Celovec), Jazz sulla strada (Trst), Heineken Jazz Festival (Nizozemska), Bjelopolje Jazz festival (Črna Gora), Jazz festival Prishtina (Kosovo), Jazzinty (Novo Mesto), Konzerthaus Dunaj, Wiener Musikverein, Cankarjev Dom…

foto: Jože Požrl

Aktuelle Bands & Projekte |   sedanje zasedbe in projekti

Tonč Feinig & Edgar Unterkirchner

To je razmeroma mlada zasedba, prvi nastop sva imela marca 2020, tik preden se je vse (prvič) ustavilo. V lockdownu sva pa že snemala-enkrat tedensko-v mojem studiu v Svečah, in tako je nastala plošča „Folk Song“

Izid: 12. december 2020

Naročite lahko na tej spletni strani ali pa na Apple, Spotify in vseh drugih platformah!

Tonč Feinig-Shine (2019)

Prva zgoščenka kjer se predstavljam kot tekstopisec in pevec!

Kar nekaj let sem se pripravljal na to ploščo, saj je tudi veliko razlika če stopiš na oder in zapoješ, ko pa si navajen da sediš za klavirjem!

Ta program in še nekaj novih pesmi smo tudi izvedli na festivalu „Carinthischer Sommer“ 27. avgusta 2020, in to skupaj z Big Bendom RTV Slovenija (pod taktirko Lojzeta Kranjčana)

Tonč Feinig Trio

Avgusta 2016 izid “Tonč Feinig Trio 2, special guest Michael Erian”

posneta v jazz klubu Kammerlichtspiele v Celovcu!

Tonč Feinig-klavir, Robert Jukič-bas, Klemens Marktl-bobni, Michael Erian-sopran in tenor saksofon, prečna flavta

Klemens Marktl-bobni

Robert Jukič ali

Milan Nikolič-bas

To je moj trio, Live at Jazz Club Kammerlichtspiele je izšla 2012,

To je bila po 12ih letih spet plošča kjer sem igral klavir (kot pri “We ’ll See”) in tako se spet vračam k prvotnem instrumentu!

Vlado Kreslin in Mali Bogovi

Pri Vladu sem redno igral od decembra 2013 do julija 2017 klaviature in Hammond orgle (Korg BX3 in Leslie 760), ampak vedno spet se rad pridružim Malim bogovom in Beltinški bandi, saj je na odru vedno enkratno! Poglejte pri koncertih, morda se pa vidimo!

Max Müller

Max Müller je znan ne samo kot filmski igralec (Rosenheim Cops), ampak tudi kot pevec. Izdal je že vrsto zgoščenk,

zdaj pa že vrsto let sodelujeva na glasbenem področju (Around the World), in veselim se da bomo letos skupaj otvorili jesensko sezono koncertov v krasnem Wiener Musikverein-u!

Tonč Feinig & band

Z bendom sem posnel tudi najnovejši album, Songs from Home, ki je izšel decembra 2023!

Na njem sodeluje 20 glasbenic in glasbenikov iz Avstrije in Slovenije.

Poglejte na novice, ta je tudi naslovna in zadnja stran albuma Songs from Home, kjer so navedene pesmi ter sodelujoči glasbeniki!

AustriaSloveniaEnglish